Sesekali sarapan pagi sedap gak makan nasi goreng. Tidak kisahlah nasi goreng apa pon boleh. Hari ini saya masak nasi goreng ikan.
Bahan-bahan
Nasi - 2 1/2 mangkuk sederhana / ikut suka
Cili padi - 8 biji ( Tumbuk setakat pecah) - Sekiranya ingin dikisar kurangkan jumlah cili
Bawang merah - 10 biji (Kisar)
Bawang putih - 4 biji (Tumbuk setakat pecah )
Belacan - 1 1/2 cm (Kisar)
Ikan bilis - 50 gm (kisar)
Ikan bilis - 70 gm (digoreng garing)
Ikan kembung - 4 ekor (saiz sederhana ) atau boleh juga 2 ekor ikan tongkol
( Garam kunyit dn digoreng- ambil isinya dan dihaluskan)
Jumlah ikan juga bole ditambah ikut suka
Kacang panjang - 8 batang ( Potong kecil-kecil 6mm )
Udang - 6 ekor (Kalo mahu)
Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan bahan kisar . Tumis hingga garing sedikit. Masukkan udang (jika mahu). Masukkan isi ikan . Masukkan kacang panjang. Masukkan garam . Masukkan bahan perasa (jika mahu). Masukkan nasi dan gaul rata. Nasi berkurangan panas bolehlah ditabur dan gaul dengan ikan bilis goreng .Hidang dengan bawang goreng. Makan dengan telur ayam goreng mata kerbau dan keropok goreng.