RINGKAS , MUDAH...Apa yang penting???...Sedap lerrr...

RINGKAS , MUDAH...Apa yang penting???...Sedap lerrr...
RINGKAS, MUDAH...Apa yang penting sedap. Tension-tension perah otak, ok jugak post resepi. Ermmm...resepi orang sibuk. Hahaha...macam aku saje yang sibuk ye x ???.. Mane x sibuk, kalo suka sangat wat yang sibuk-sibuk. Haha..Tp mase masak x best anak usik-usik ye x ? X elok dehh.. . Nak cuba-cuba gak, kenelah sediakan khas untuk diorg. Tu kat IKEA. Aduhh...dia masak-masak lak. Pekerja-pekerja dalam diam-diam sebelah tiang rupa-rupanya pakat gelak sakan tengok abis peralatan jualan mereka ada chef sukarelawan wat demo..hehe..nasib baik x kene halau. Keh3..Apa-apa pun blog nie nak isi masa-masa lapang jer. kalo x sempat, faham-faham jer lahhh...Tgk punyer sibuk konon, pinggan pon beli secara pukal, jimat mase mmbeli- belah...hehehe..( Gurau jer deh..) Kalo ada kelapangan nk gak kongsi wat mee bandung Muar kerrr... masak rendang kerr..., wat masak telur pindang kerrr....paling best Bihun Berkuah Bonda... (Berangan lh nie ...langsung x leh lawan ngan mak den..suke masak dan org kuat di kg kalo bab memasak nie.....X pe dia kn taw aku ade blog..hahaha... ). Apa2 pon sajer nak suke2 rehatkn minda cuti2 ngan koleksi d blog nie ...hehe.....

Thursday 28 November 2013

NASI GORENG IKAN

Sesekali sarapan pagi sedap gak makan nasi goreng. Tidak kisahlah nasi goreng apa pon boleh. Hari ini saya masak nasi goreng ikan.

Bahan-bahan

Nasi - 2 1/2  mangkuk sederhana / ikut suka
Cili padi - 8 biji ( Tumbuk setakat pecah) - Sekiranya ingin dikisar kurangkan jumlah cili
Bawang merah - 10 biji   (Kisar)
Bawang putih   -  4 biji (Tumbuk setakat pecah )
Belacan            -  1  1/2 cm (Kisar)
Ikan bilis          -  50 gm (kisar)
Ikan bilis          - 70 gm (digoreng garing)
Ikan kembung  - 4 ekor  (saiz sederhana ) atau boleh juga 2 ekor ikan tongkol
                                 ( Garam kunyit dn digoreng- ambil isinya dan dihaluskan) 
                                   Jumlah ikan juga bole ditambah ikut suka
Kacang panjang - 8 batang ( Potong kecil-kecil 6mm )
Udang                - 6 ekor (Kalo mahu) 

Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan bahan kisar . Tumis hingga garing sedikit. Masukkan udang (jika mahu). Masukkan isi ikan . Masukkan kacang panjang. Masukkan garam . Masukkan bahan perasa (jika mahu). Masukkan nasi dan gaul rata. Nasi berkurangan panas bolehlah ditabur dan gaul dengan ikan bilis goreng .Hidang dengan bawang goreng. Makan dengan telur ayam goreng mata kerbau dan keropok goreng.